Monday, May 21, 2012

真的要再去檳城嗎?

那些榴槤很吸引啊...
-------------------------------------------------------
快來臨的六月,是一個重要月份,比起飛往異地整容更迫切,必須要飛一趟馬來西亞檳城。來到這裏,身為老饕的你必定會心微笑。無錯!又是榴槤飄香的時節,想起榴槤味道多變,有先甘後甜、甜而不膩,更有軟滑如雪糕。來吧!跟我一起到檳城朝聖!

記者、攝影:姜穎妍
模特兒: Ruby
鳴謝: EGL Tours、馬來西亞旅遊促進局、東寰假期
 

人生榴槤驚為天人

當日龍哥介紹了六個特色靚榴槤,拚命狂吃了10多件後,真的驚為天人!以我的認知,泰國榴槤向來只有甜味,吃過馬拉榴槤,才知道榴槤跟人生一樣,一味的甜並不精采,要有甘有甜,才使人永遠難忘。
貴咗都係抵
在香港售賣的榴槤多來自泰國,少有來自馬來西亞,而馬拉榴槤都是樹上熟,掉下來才發售,有更多時間吸收養份,果肉味香濃,特別肥厚,每年六月就是當造時候,我們上星期飛了一轉,來個率先探路。
甫來到檳城,急不及待追問檳城人導遊 CC哪裏有靚榴槤,「去年五月中,馬路旁全是榴槤,可惜今年太多雨太熱,產量不多,無晒影,價錢一定貴。」雖說價錢上漲,但依然很抵,在香港買馬拉榴槤,約售$600至$1,000,但在檳城只需三分一價錢便買到, CC繼續說:「自從賭王用私人飛機運榴槤,貓山王俾人炒熱晒,其實馬拉榴槤品種超過130種,且會定期舉行榴槤選舉,得獎的話就註冊名字,不少獲獎榴槤都用參選改的名字,例如 D字頭加數字嘅名都係咁嚟!」所以馬拉有大堆名牌榴槤,包括紅蝦、葫蘆、 XO、 D24等,還有沈殿霞、林鳳嬌……單聽沈殿霞之名,已能想像出榴槤必定肥美可人,檳城人真幽默!                                   
食榴槤 搵龍哥
對於檳城人,食榴槤總有個共識,就是不見龍哥當天不買榴槤。 CC說:「龍哥係榴槤車仔檔檔主,當日榴槤唔靚就唔開檔。」我一見龍哥就問為何此處榴槤特別靚?他答:「我家三代賣榴槤,每個州都有相熟買手,榴槤越靚給他們的佣金就越多。」
阿龍榴槤檔 
電話:(60)0194121616
地址:安順路

擔凳仔踎街食

晚上龍哥不開檔,也可幫襯 Jalan Macalister街邊的榴槤檔過口癮。我親身試過,雖然榴槤選擇不太多,但在行人路上攤開摺凳大啖食榴槤,勝在有風味。
車仔榴槤檔 
電話:(60)0164600157 
地址: Jalan Macalister

唔揀牌子揀靚樹

吃過風味榴槤,是時候見識當地人如何高層次品嚐榴槤, CC說:「睇樹就知榴槤靚唔靚,七八層樓高,樹齡最少有二三十年,必定係好嘢!當地人先致電果園,詢問園主前一晚有沒有榴槤從該樹掉下來,有的話便驅車前往,且一公斤平$20㖭!」
今趟我們上山搵到三代也種榴槤樹的園主陳奕強,他有400棵榴槤樹,每棵樹可種出百多個榴槤,「無乜特別種植方法,普通施肥澆水,呢度榴槤靚因泥土夠好。」榴槤會據當日價格釐定,像我們當天市價為$47/kg,在山下便會售賣$63/kg。園主還解構榴槤有眼不會掉中人的傳說,「榴槤於氣溫約25℃才會跌落地,只有半夜才有這個溫度,所以夜晚就唔會掉中人啦!」
陳奕強果園
電話:(60)0124887773
地址:311 MK7 Genting,11100 Genting, Balik Pulau

彈指掃出靚榴槤

原來要找出靚榴槤,非常簡單,園主就教我以下方法。

1.看一看:榴槤柄,乾身兼斷口帶白色的最新鮮。

2.聞一聞:香味越濃代表越熟,不熟的會有青草味。

3.搖一搖:聽到咯咯聲,代表果肉及殼分離,夠乾身食得。

4.彈一彈:港人揀榴槤會㩒榴槤釘,但揀馬拉榴槤只需用手指邊彈邊掃釘,聽到清脆聲就知榴槤離樹不久。

榴槤千奇百趣

1.榴槤內殼有散熱氣作用,用來盛水飲就可去熱除口臭。

2.用榴槤殼盛水洗手,可去除手上的味道,但像 Ruby用殼盛水倒在手上就大錯特錯,要把殼當成器皿盛水,把手放進去捽才成。

3.榴槤跟酒是敵人,吃榴槤後喝酒,隨時爆血管。                                   
copy from 蘋果日報 21/5/2012

No comments:

Blog Widget by LinkWithin