Sunday, July 10, 2011

莫斯科奇藝雜技團冰極版

是在冰面中的雜技團,
原本想像是一路溜冰一路雜耍,
但結果都有一半的事情都係企係度做,
冰唔冰都冇乜影響,
又冇中國式的雜技咁嚴謹,
所以都悶悶地.
睇完都唔覺得邊一幕特別有記憶...

次次睇國際綜藝合家歡都覺得比較入門,
相信都要等瓜大啲同佢睇一齊睇就差唔多.
不過係帶瓜黎之前,
佢要先睇幾場戲,
要唔怕黑,
可以坐定定兼靜靜地兩個鐘.
瓜一定成日有得睇馬戲團,
因為佢阿媽鐘意 :P

另外係所有小朋友都好鐘意小丑囉,
一出場就笑
我同星星講我都好想去學做小丑,
好似有啲難度咁~
唔知邊度有得學呢?
----------------------------------
國際綜藝合家歡開幕節目
《莫斯科奇藝雜技團冰極版》 (俄羅斯)

世界最著名的冰上演出之一,令人歎為觀止的節目
糅合高超溜冰藝術及最優秀的傳統俄羅斯馬戲

莫斯科奇藝雜技團是來自雪鄉的頂級雜技高手,最愛在冰湖上玩藝和炫技。穿上色彩繽紛的華麗舞衣,以冰刀為著力點,在真冰上演出叫人難以置信的跳躍、豎趾、旋轉等雜技把戲,一幕幕賞心悅目的奇技陸續送上。在兩支平行杆上跳彈令人目瞪口呆,四肢撐住大鋼圈旋轉滑行叫人高聲喝彩,再來高蹺冰刀絕技更令觀眾拍案叫絕。加上如單輪車花式表演、空中繩索、無敵跳大繩,還有逗趣的小丑、魔術和搞笑芭蕾舞等層出不窮的馬戲奇藝,驚險刺激和諧趣歡樂共冶一爐,令人興奮!

莫斯科奇藝雜技團創團有近半世紀,早已名揚世界。成員都是經過嚴苛挑選、技藝高超及獲獎無數的精英。他們的表演融合國際級花式溜冰、頂尖馬戲雜技、多種超高難度的體操動作和舞蹈,配合具有俄羅斯民族特色的傳統服裝、明快的節奏及明亮而充滿節日氣氛的燈光和音響效果。令人目不暇給的冰上嘉年華,實在難得一見!

今個夏季,這場涼透心的世界頂級雜技表演實在是最精彩耀目的消暑佳品。

藝術總監:
娜塔莉亞.阿布拉莫娃

藝術節辦事處主辦
電話查詢:27301044
網址查詢:http://www.hkiac.gov.hk/2011/b5/prog/index.html

No comments:

Blog Widget by LinkWithin