Monday, June 14, 2010

回奶食品

陪月員 3 號整咗個豬潤俾我食之後,
媽媽好緊張問我有冇食??
原來豬潤係會回奶... 點解作為陪月會九唔搭八的整啲咁嘢呢?
好彩我係唔食啫,
如果食咗咪喊得一句句!
唯有自己都小心啲,
留意吓乜嘢唔好擺入口.

1 - 坊間流傳梅菜、淡豆豉、山楂、乳鴿等食品,有回奶作用。
2 - 辛辣、刺激性或過敏性的食品,例如豬肝、豆豉及乳鴿等會有回奶作用,媽媽應避免進食。
麥乳精,麥乳精是以麥芽作為原料生產的,含有麥芽糖和麥芽酚,而麥芽對回奶十分有效,會影響乳汁的分泌。
3 - 麥芽,性甘,平。歸脾、胃經。功能行氣消食,健脾開胃,退乳消脹。 麥芽有分生麥芽和炒麥芽,一般體壯、乳多的媽媽回乳時可單用生麥芽60─120克;而體弱、乳少者用量需稍少些,或選用炒麥芽,每日一劑,水煎服,一日二次。 買麥芽時要留意,不要買錯沒有長出芽的大麥或是我們常喝的麥芽,喝了這些,不但不能退奶,還可以增加乳汁,所以買時要多加注意。
4- 麦芽、蒲公英、花椒、大料、味精、豆角、茶叶、山楂、韭菜、马兰头、豆鼓、茴香、桔子、人参、老母鸡、动物肝脏(猪肝)、鸽子、牛肉、冬菇、螃蟹
醋、苦瓜、柚子、巧克力、麦片、香椿、茄子、西洋参、香蕉、糊的大蒜、麦乳精,烧烤食品,太咸太辣食品。

Info from 1, 2, 3, 4.

4 comments:

阿儀 said...

想問係咪第4點的所有食物都會導致回奶架?

芷蔚 said...

唔知喎, 都係抄咋, 呢幾個禮拜淨係食過
少少冬菇, 其他都冇食過. 坐月期間食得好清, 日日都係食嗰幾樣嘢.

阿儀 said...

咁會唔會唔夠營養架?

芷蔚 said...

唔會, 餐餐都有菜有肉有飯有湯!
呢個月食嘅份量, 我以前至少可以食三個月啦.

Blog Widget by LinkWithin