Saturday, May 29, 2010

Week 39::最後倒數

入院前寫的心聲.
--------------------------------------
星星成日都 '提醒' 我:
下個禮拜瓜瓜就出世啦.
你緊唔緊張呀?
怕唔怕痛死呀? 十級痛喎! 面容扭曲喎!
快啲出黎見老豆啦.
好似日日都催住我生仔咁!!
(不過其實日日都有好多人問同樣的問題...)

明明見步行步的我都少不免覺得有一絲的害怕.
痛就預咗架啦,
可以點吖??
唔好生囉.
但係都冇得返轉頭架啦.
我淨係想快啲生完, 快啲修身 :p:p:p
成隻豬咁實在好可怕.

最後呢個月除咗腳腫之外,
仲長期有啲鼻塞 / 耳塞的感覺,
唔知關唔關瓜瓜事呢?

腳腫係依家最大問題,
好彩夜晚星星會幫我按摩,
不過小腿真係好實!
星星一按落黎我就大叫大嚷, 眼淚水都出埋!
我成日問佢終於都虐待到我係咪好開心! (冇乜幾何!)
不過按摩都係好少少,
都係沖個涼用熱水淋吓好啲.

行得好慢的原因係個腳好難用力,
好難解釋,
但係個大脾同盆骨之間條筋真係好似冇咗彈性咁,
啲較位已經鬆晒.

因為都就黎出世,
瓜瓜已經跌咗落下面,
坐係度係唔可以拍埋兩隻腳,
個肚係完全頂住晒!

心血來潮.
咁耐以黎都冇度過個肚,
原來已經澎脹到 41" 啦!
但係個 pat pat 都係 41" 喎!

因為水腫的關係,
成個身的皮膚都好鬼滑.
會唔會一生完就全身變晒皺皮呢??
-----------------------------------------------
母親的懷孕過程 copy from Yahoo Blog
第39至40週 嬰兒面世了
你胎兒的進展:看到自己的孩子了孖胎嬰兒通常會在第37週出生,如果孕婦是第二次懷孕或連續多次生產的話,一般也會在預產期前分娩,很少在預產期後才分娩。

到了這個時候,你的胎兒隨時可以出世了! 當胎兒顯示它成熟的跡象時,醫生會嘗試利用超音波來估計胎兒的體重。 在最後兩個月,胎兒能在每一天增加28克(1安士)的重量? 它現在的重量大概介乎於2.5千克(5 1/2磅)至3.2千克(7磅)。你

身體的變化:在這個時候你相信已經急不及待要見你的BB了。肚子已經很重,每移動一步,都可能感到很吃力。

胎兒此時會變得沉靜下來,並壓向子宮頸的位置。假宮縮越來越明顯,而每一次都令你懷疑這是否真正的宮縮呢! 分娩的徵兆:這是分娩的先兆,但並不代表會立刻分娩。每個孕婦出現這些現象的時間都不一樣。 

要記著,只有百分之四的孕婦會在預產期日分娩。如果你是頭一次懷孕,就算有跡象分娩,或感到痛的話,除非羊水穿了,否則你還要等待12小時或以上才到達真正分娩的一刻。請不要慌忙失措,你可以選擇留在家中一段時間先進行洗澡,洗頭,或完成聯絡親友的名單才入院,這可能會令你感到舒服一點。

見紅─從分娩前數日至數星期前,你會發現有一些粉紅色或血紅色的黏液狀物體會從陰道流出來。這是因為子宮頸的栓塞已逐漸脫落,這表示子宮頸正在慢慢張開。

穿羊水─當包著羊水的黏膜瓦解後,你一是會感到有少許羊水浸出來,只要用一張衛生墊便可以吸收這些水份﹔或是一下子有大量的羊水像排尿般湧出來。

當穿羊水時你並不會感到痛楚或嗅到任何強烈的味道。每3個小時羊水便會補充一次,直至分娩為止,因此羊水可能會繼續流出來,要視乎你移動的幅度和胎兒頭部的位置而定。

當你的羊水穿破了,應該通知你的醫生,並且要立刻到醫院去。因為當羊水穿破後胎兒已不再處於一個密封的環境內,有受細菌感染的危險。

如果你發現有羊水呈啡色的,可能是類似胎糞的物質隨著羊水流出來,也需要告訴醫生。如果你擔心在公眾場所穿羊水的話,你可以保持站著或坐著的姿勢,因為胎兒的頭部能阻止羊水大量流出。

但當你在晚間躺下來時,羊水便會很容易大量流出來。 

到懷孕最後幾個星期時,最好在床褥下放置一張防水膠墊來阻隔突然流出的羊水浸入床褥內,因為乾了的羊水帶有魚腥味,並且很難除掉。 陣痛 ─早期的陣痛跟假宮縮非常相似。

但真正的陣痛會令你的背部赤痛而並非假宮縮時的肚子疼痛。

如果你轉換位置也不能停止這種感覺,並且會越加強烈和頻密的話,這便可能是真正的陣痛,你最好記下一小時內的陣痛次數以及其維持的長度。如果每一次的陣痛都較前一次長而頻密的話,那麼這便是真正的陣痛了。

如果陣痛長達 40秒或以上,而兩次陣痛相隔只有5分鐘或以下的話,即使陣痛沒有明顯的規律,你也應該立即通知醫生或入院了。 孩子出世了一個剛出生足月的嬰兒大約有3.4千克(7 1/2磅)重而身長約有51厘米(20吋)。

男嬰平均會比女嬰較大碼。但個別嬰兒可以有很大的差異。無論他是大碼還是細碼,不要期望他的樣子很好看。他/她全身可能呈現微藍色的或者帶有污點的。 全身好像塗上了一層芝士狀的胎脂及黏著血跡,頭型有點怪怪的,這是因為他在經過產道出生時曾被迫壓過所致。

No comments:

Blog Widget by LinkWithin