Friday, March 5, 2010

紙尿片

一個 bb 實在有很大的學問,
有很多新的事物,
睇資料都睇到暈.
這是我呢兩日的得著.

尿片呢,
因為個個 bb 身形唔同,
所以都要試多幾隻,
不過應該都會買環保的尿布.

心想最重要應該係:
1. 不會令pat pat出現紅疹, 即係隻棉滑啲冇咁焗, 吸濕能力高.
2. 不會泄漏的紙尿片, 呢個要睇身形同片的彈性.
3. 有尿濕顯示, 唔使吓吓開黎睇, 一個唔覺意一開佢請你飲茶就大件事! 特別係仔!
4. 買隻平嘅, 然後出疹或者漏到周圍到係咪仲衰!

這是從網站找到的一些評語:
1. Huggies 容易令 BB 嘅 Pat Pat 敏感變紅, 加上 size俾其他同碼略細
2. Pampers 特級棉柔都好, 最近新改良超薄乾爽又唔差, 但冇尿濕指示.
3. 大王 (Goo.n) 都好, 柔軟, 但貴.... size 俾 Pampers 同碼略大小小, 試過網上定, S 及 L 碼平過 Pampers, 但 L 碼成日斷貨.
4. 最近我 BB轉用花王 Merries, 同大王一樣 - Good, 平大王少少. size 同大王一樣.
(from Baby Kingdom Forum)

1. Pampers, Fitti - 價錢較平(與日本尿片比較), 也方便購買. 但最大的問題是吸濕力弱, 不夠乾爽. 每次打開尿片, 再摸摸bb的屁股仔...濕的...怪不得米b初生時有尿布疹......
2. Huggies, Nepia (萬0買,$1.4/塊) - 同樣價錢較平(與日本尿片比較), 也方便購買. 吸濕力比(1)好, 但bb屁股仔還是有點濕, 未夠乾爽.
3. Nepia (麵包超人版), Goon - 肥厚, 唔覺得特別好, 價錢昂貴. Nepia果隻唔知點解成日漏屎(!), 可能吸收得唔夠快, 而且網上劣評如潮, 不推薦使用.
4. Unicharm (註: 即 Moony) (Winnie the Pool版), Unicharm (米奇米妮版) - 質地柔軟, 吸濕力最強, BB屁股乾爽, 前者比後者更好, 但缺點是前者超昂貴(要$2.3一塊!) , 後者$1.7一塊, 叫最抵用了, 而且最好是卓悅有得賣! 個人推介!
5. 花王Merries - 在Forum上很多媽媽都很推薦, 於是心思思又買了一包($2/塊, 上次買錯了尿片褲, 激死). 試過後覺得質地柔軟, 又有彈性, 感覺bb穿上後會很舒服, 而且試過米b大爆發幾次都無漏, very good! 但是尿濕後表面還是濕濕地, 乾爽度不足, 都係Unicharm最好.
(from Sina Blog)

BB 好快大, 滿月就要轉 "S" 碼片, 所以買 NB (初生), 最多 (32片裝) 7-8包到啦! 如果 control 得好 6 包也可以.
merries,moony,goon呢三隻都係soft,好吸濕.但初生我會建議用moony,因為moony前幅肚臍位係有個凹位for臍帶架,咁唔怕整到bb 未甩既臍帶喇!
我一開始就畀MERRIES BB 用,真係好好,吸濕又好, 勁SOFT...MERRIES最soft最好用, goon都好, 大條d, MERRIES冇貨我先買goon, 只用呢2隻.
(from Baby Kingdom Forum)

就係咁, 我決定先試三隻:
1. Moony, 因為 '前幅肚臍位係有個凹位for臍帶架', 未甩臍帶之前係要小心啲.
2. 花王Merries, 個個都話軟同吸濕, 必試.
3. Huggies, 相對便宜 (至少成日特價) 同易買.
4. Goo.n 後備.

要留意:
1. 就算同牌子, 唔同包裝的片數都會唔同, 應該格價以片計.
2. Goo.n 有分國際版定日本內銷版, 當然係日本內銷比較好.
3. 上網買唔係日日送貨, 要睇住邊區.

一些網上購買點:
O-mart@柴灣
re on @鰂魚涌
Baby Matrix @觀塘
卓悅

格價專員, 小數怕長計!!
唔好以為一包 90 片好多, 一日都至少用 6-8 片架!
(全部以初生計. as at 3 Mar 2010):

Moony

@1.43 - HK$129 / 90 片 @re-on (4 包以上)
@1.45 - HK$135 / 93 片 Winnie the Pooh 版 @O-mart
@1.45 - HK$128 / 88 片 @卓悅 (但係成日缺貨.)
@1.50 - HK$135 / 90 片 @O-mart
@1.54 - HK$139 / 90 片 @Baby Matrix

Merries
@1.48 - HK$130 / 88 片 @re-on (4 包以上)
@1.48 - HK$139 / 94 片 @Baby Matrix
@1.50 - HK$135 / 90 片 @re-on (4 包以上)
@1.53 - HK$135 / 88 片 @O-mart
@卓悅 --> 有貨, 不過放得好高睇唔到幾錢 :P

Goo.n (日本內銷版個 BB 後面係白底, 國際版係一舊舊白色雲.)

@1.18 - HK$135 / 114片 @O-mart
@1.44 - HK$130 / 90 片 @re-on (4 包以上)
@1.50 - HK$135 / 90 片 @Goo.n
@1.52 - HK$137 / 90 片 @Baby Matrix

Huggies
@1.31 - HK$45.9 / 35 片 @萬寧
@屈臣氏 --> 得閒再加啦, 行咗幾間都冇貨!!

No comments:

Blog Widget by LinkWithin