Monday, February 15, 2010

一日睇三齣戲

年初二, 兩個人,
都唔知做乜,
租咗兩隻碟.

晨早場開九點半睇 '意外'
開頭很緊湊,
後尾落雨收柴,
但係整體都係一齣好戲.

導演:鄭保瑞
主演:古天樂、任賢齊
簡介:
故事講述擅於策動暗殺佈局的神秘暗殺組織,每次狙殺目標也把行動策劃得像天災橫禍的意外,然而,組織主持人大腦 (古天樂 飾) 亦因殺人愈多,開始思緒混亂,不但對人性越來越不信任,更懷疑一名平凡的保險經紀–陳芳洲 (任賢齊 飾) 會對自己不利。大腦決定先下手為強,計謀連場觸目驚心之「意外」,卻意想不到爆發顛覆結局,誰是殺人者,誰是遇害人,真假勝負難分。

瞓個覺之後再睇 '証人',
張家輝攞咗六個影帝獎項,
但係一路都冇好大意慾要睇.
睇完又冇好大感受囉 :p

導演:林超賢
監制:利雅博 張康達 梁鳳英
故事大綱:
沙展唐飛(謝霆鋒飾)在追捕重犯張日東時發生了嚴重車禍,並誤殺了檢控官高敏(張靜初飾)的大女兒。三個月後當東於車禍後甦醒,敏隨即對他作出檢控。同時間,雙目瀕於失明的洪荊(張家輝飾)為求盡快賺取一筆金錢以照顧癱瘓的妻子,故接受綁架敏小女兒的工作,以使敏對東撤銷控罪。敏於面前這兩難局面時卻仍堅拒一直備受良心譴責的飛的協助,惟飛仍鍥而不捨的追查荊的行蹤,繼而揭發一宗車禍如何徹底改變了他們三人的命運。
片長:109 分鐘
級別:IIB

最後...
第三齣戲的主角就係自己,
睇番結婚當日的錄影全記錄.
另文再寫.

No comments:

Blog Widget by LinkWithin