Friday, November 20, 2009

Week 5::0.462

舊文: 2009 年 10 月 8 日

好煩,
都唔明點解成日都唔好話俾人知?
好大件事咩?? 有乜唔講得?
自己阿媽都唔講得, 有冇攪錯?
佢話係有醫學根據,
因為講咗俾其他人知,
其他人就會俾壓力你,
令到你都好緊張,
咁就會影響個胎云云.
其實要我唔同其他人講咪仲大壓力!!!

今日第一次見醫生,
我 120 磅.
照咗超聲波,
得一個 bb,
即係冇龍鳳胎喎~
有0.462cm 長,
心跳噗通噗通的.
醫生話應該有 5 個星期大,
不過個 b 好似細咗十日,
但係又冇話有問題.

千叮萬囑不要浸溫泉,
但係我已經浸咗啦.
同埋一定要食葉酸囉.
不過醫生話可以繼續去旅行喎,
搭飛機冇問題.
我話我接近食素,
佢問我食唔食魚, 我話魚生算唔算?
佢話唔好食咁多蝦蟹, 膽固醇高.
唔好油指甲,
唔好嗅香熏.

預產期係 2010 年 6 月 3 日.

三個星期後覆診,
然後有什麼度頸皮,
我唔知醫生講乜.
(段尾見到係關於唐氏綜合症檢查.)

係診所的書見到:
五個星期作嘔係正常.
低血壓見暈係正常.
每個禮拜重兩磅係正常.
-------------------------------------------
母親的懷孕過程 copy from Yahoo Blog
第5至第6週

胎兒像一粒米般大你胎兒的進展:米般大小的胎兒這時候,胚胎內的細胞已經形成了只有像米般大小的胎兒。 這個胚胎會漸漸增長,發展出頭部,形成初形的眼,耳,腦袋,一個會跳動的心臟,以及像一條尾巴的脊骨。

這時候,整個胚胎周圍形成一層保護的羊胎水﹐保持在某一個溫度使成為胚胎的保護層﹐使胚胎能在其中自由申展,漸漸地發展成胎兒。

你身體上的變化:晨吐當你發現經期比預期遲了一至二個星期左右,你會開始感覺到身體上一些改變。 

例如你對氣味特別敏感,口味也突然改變,甚至連一向所喜愛的食物也提不起興趣,反而可能會愛上一些你向來討厭的食物。 有不少孕婦也有晨吐的現像,這是由於你體內的賀爾蒙增加而刺激胃部所引致的。 

有些人認為晨吐其實是提醒你要小心選擇食物的自然現像。晨吐現像的嚴重程度因人而異﹐可能很快會消失﹐亦可能一直伴著你整個懷孕期。奇怪的是﹐你可能同時覺得作悶和肚餓

最好吃一些有澱粉質的食物,避免吃一些甜而沒有營養的食物。

要避免或減輕這些不適﹐盡量遠離一些容易使你不適的食物和氣味。你亦可嘗試在十分不適前進食一點小吃﹐這可以消除或至少減輕你作悶的感覺。你不需要過份擔心,這種晨吐現像通常會在懷孕的中期(若第14週後)自動消失。

健康飲食對於某些女性來說,懷孕期進食的食物可說是她們一生之中最健康的。 

在這段期間你要攝取各種不同的營養以提供胎兒成長的要素。某些營養是你不可或缺的,例如葉酸,鈣質,鐵質等,除了從食物中吸取,如有需要,你的醫生或會提議你額外服食一些營養素補充劑等。(可參考第25至26週的如何解決懷孕的消化毛病) 其實懷孕期所需要的營養,與一般平日最理想的飲食餐單沒有兩樣。 

最重要是攝取均衡的營養,進食大量新鮮水果及充足的奶類飲品,以及各種含高鈣的食品。中國人傳統觀念認為孕婦不能進食一些「生冷」的東西,例如香蕉,西瓜,綠豆等。 一些亞洲國家甚至對於橙和海鮮都有所禁忌。

但在西方人眼中,只要這些食物是平日均衡飲食的一部份而非過量進食,這通通都是營養豐富的食物,絕對適合孕婦進食。 但他們認為生的海鮮,生的肉類及半熟芝士含有細菌,這些會有機會對胎兒造成影響,所以不宜進食。

煙﹑酒和切忌服用任何未經許可的藥物。應盡量減少含咖啡因的飲料(包括汽水)。

No comments:

Blog Widget by LinkWithin